Categories
Uncategorized

Solmuista, osa III

Suunnattu kasi on turha!

Tuomas Pöysti 2020

Tämä teksti on selvästikin pitkälti mielipide. En muutenkaan tarkoita neuvoa ketään solmujen valitsemisessa. Tässä on tarjolla pikemminkin yksi näkökulma lisää, ja voit ottaa sen huomioon tai jättää ottamatta, kun punnitset vaihtoehtoja omaan käyttöösi.

Viittaan tekstissä suoraan Ashley Book of Knots:n numerointiin solmujen yksilöimiseksi. Kuten muissakin teksteissä, pyrin käyttämään parhaani mukaan suomea, mutta tarjoilen myös englanninkielisiä termejä asioiden selvittämisen helpottamiseksi.

Otsikko on tarkoituksella hieman provosoiva. Mutta silti, väitän että suunnattu kahdeksikkosilmukka (ABoK #1058) (inline/directional figure of eight) on turha solmu. Suunnattu kahdeksikko tosiaan on suunnattu, sitä saa kuormittaa vain ennalta määrättyyn suuntaan.

Saman asian ajaa alppiperhonen (alpine butterfly, ABoK #532) ja panee paremmaksi. Molemmilla tehdään silmukka kireän köyden keskelle, siispä köysiosuudet solmujen eri puolilla saavat molemmat olla kuormitettuna, vieläpä vastakkaisiin suuntiin. Esimerkiksi tavallisen kahdeksikkosilmukan (ABoK #531) kohdalla tällainen “spagaatimainen” kuormitus (offset) ei ole hyvästä.

Suunnattu kahdeksikko ja alppiperhonen
“Offset”-umpisolmu ja kahdeksikko. Kahdeksikko ei siedä tällaista “spagaatimaista” kuormitusta, eikä umpisolmusilmukkakaan mikään alppiperhosen korvike ole.

Mutta alppiperhosen silmukkaa saa solmun itsensä puolesta kuormittaa mihin tahansa suuntaan. Alppiperhonen on harrastekiipeilijöiden keskuudessa liian huonosti tunnettu solmu, joka pitäisi saada useampien kiipeilijöiden työkalupakkiin! Esimerkiksi Y-hang on erittäin käyttökelpoinen sovellus.

Y-hang. Lainattu ICoPista 2012

Pieni sivujuonne: jos kahdeksikkosilmukasta purkaa viimeisen pujotuksen, syntyy joko solmu, jonka itse tunnen suunnattuna kahdeksikkona (ABoK 1058) tai toinen, jota myös näkyy täksi kutsuttavan (ABoK 1059). Ashley muuten kutsuu näitä molempia paalusolmuiksi (bowline), ja tosiaan, nämä ovat läheistä sukua klassiselle paalusolmulle (ABoK 1010), kun tarkemmin katsoo.

ABoK #1058 ja ABoK 1059 – molemmat ovat kahdeksikkosilmukoita, joiden viimeinen pujotus puuttuu

Siispä jos pitää suunnattua kahdeksikkoa luotettavana solmuna, voisi ajatella, että tavallinen kahdeksikkosilmukka on suhteellisen luotettava jopa alimittaisella hännällä. Ei niin, että olisi syytä hyväksyä lyhyempiä häntiä kuin nykyään, mutta tämän voi silti laskea selkeäksi plussaksi kahdeksikkosilmukalle; siinä on sisäistä redundanssia.

Suunnatun kasin mahdollisesta käyttökelpoisuudesta keskustelen mielelläni. Olisi hienoa huomata olleensa aivan väärässä, koska se tarkoittaa oppimista. Jos sinulla sattuu olemaan perusteltuja vasta-argumentteja ota ihmeessä yhteyttä!