Välineiden vaatimuksista

Takaisin valikkoon

Kiipeilyvälineiden merkinnöistä riittää tietää se, että kun ostaa luotettavasta kaupasta (Varuste.net ja Camu Helsingissä, kiipeilyhallien myymälät) välineitä joiden myyjä kertoo olevan kiipeilykäyttöön tehty, ja minkä välineiden käyttöohjeet vahvistavat, asiat ovat hyvin. 95% kiipeilijöistä ei osta eikä myy käytettyjä välineitä, tekstiilisiä ainakaan. Loput 5% kyllä myyvät mielellään omiaan, mutta en suosittele kenellekään niiden ostamista. Ne, joilla käytettyjen ostamiseen on riittävästi kokemusta, eivät tarvitse suosituksiani muutenkaan.

CE- ja UIAA-merkintöihin voi perehtyä Internetin avulla, jos erityisesti kiinnostaa. Jälleenmyyjän ohjeet ja etenkin käyttöohjeet ovat tärkeämpi asia.

Jos jonkun laitteen varaan on tarkoitus laskea ihmishenki, sillä on jonkin standardin (EN tai UIAA) mukainen vähimmäislujuusvaatimus. Esimerkiksi sulkurenkaalla tai nauhalenkillä vaatimus on yli 20kN (kilonewtonia). Kilonewton on voiman yksikkö. Yhden kilonewtonin saa aikaan levossa, hiiskahtamatta roikkuva 100 kg massa. 20 kilonewtoniin tarvitaan siis 2000 kg massa – jos massa roikkuu paikallaan. Huomio yksi: tällaisen massan hellävarainenkin ripustaminen vaikka sulkurenkaan varaan aiheuttaa töyssyn, joka ylittää 20 kN. Huomio kaksi: kyseessä on laitteen murtolujuus, eli karkeasti ottaen arvaus siitä, millä voimalla laitteen saa palasiksi. Jo kauan ennen sitä sulkurengas on venynyt hassun näköiseksi, toisin sanoen rikkoutunut huomaamattomammalla tavalla. Johtopäätös: sulkurenkaan ei ole tarkoitus kestää mitään, mihin liittyy auton paino, vaikka auto painaisi vain 1500 kiloa. Sen sijaan se kestää käyttöohjeensa mukaisen käytön – ihmisen roikottamisen – hyvin helposti eli suurella varmuuskertoimella.

Takaisin valikkoon