Yhtä köyttä -työpaja

5-15 henkeä, noin kolme tuntia. Rakennetaan yhdessä köysirata!

Virkistyspäivä, tyhy-päivä, tyky-päivä, ryhmäyttäminen, teambuilding… Miksi ikinä sitä kutsutaankaan, olisi hyvä jos se olisi jotain mitä tehdään yhdessä, mikä sitoo ryhmää yhteen, mutta mikä on jotain aivan muuta kuin duuniarki.

Seikkailupuistossa yhdessä tekeminen tahtoo jäädä ryhmäkuvaan. Muuten hauskat korkealla tapahtuvat ja jännittävät puuhat ovat helposti yksi kerrallaan tai muuten yksin tehtäviä.

Yhtä köyttä on sitä, mitä team buildingin kirjaimellisesti kuuluukin. Homman nimi kun on köysiradan rakentaminen ennen kuin sitä pääsee porukalla kokeilemaan!

5-15 hengen ryhmä jaetaan tiimeihin, jotka kukin saavat vastuulleen jonkun osatehtävän. Sellaisia ovat esimerkiksi ankkurin rakentaminen, köysien järjestäminen paikalleen ja kiristystaljan valmitelu. Rata rakennetaan kirjallisten ohjeiden mukaan ja allekirjoittaneen valvonnassa, mutta kokonaan ryhmän kättentyönä.

Köysiradan ylempää ankkuria rakentamassa

Kun rata on valmis ja olen todennut sen turvalliseksi, päästään testaamaan luottamusta yhteistyön hedelmään. Rata on toisesta päästään noin kymmenen metrin korkeudessa, toisesta maan tasalla. Vaijeriliukumaisia kiitoja sillä ei oteta, vaan ohjaaja jarruttaa menon tyylikkääksi kruisailuksi puiden levistöjen lomassa.

Jos joku ei halua niin korkealle, voidaan porukalla hinata hänet radalla juuri niin korkealle kuin mikä hyvältä tuntuu.

Mutta mikä on köysirata? Usein köysiä käytetään pystysuoraan toimintaan, niin että köysi roikkuu alapäästään vapaana ja kantaa kiipeilijän tai muun kuorman sellaisenaan. Jos köysi kuitenkin asetetaan enemmän tai vähemmän vaakatasoon, saadaan köysirata, englanniksi highline.

Köysiratoja käytetään vuoristossa ja myös rakennuksissa vaikeista paikoista pelastamiseen. Niillä saa esimerkiksi siirrettyä paareihin sidotun potilaan virran yli tai pois vaikeakulkuisesta rinteestä. Suomessa tällaista käyttöä on vähän. Oma kiinnostukseni köysiratoihin on puhtaasti rakkautta outoon lajiin.

Köysiradan fysiikkaa miettiessään kannattaa ajatella pyykkinarua. Ollakseen käyttökelpoinen se on tyypillisesti kiristettävä. Pyykkinarua näppäillessään saattaa oivaltaa, että pieni sivusuuntainen voima aiheuttaa suuren narun suuntaisen voiman. Tällaista järjestelyä kutsutaan suuren kulman ankkuriksi.

Suuren kulman ankkuri tuottaa suuria voimia. Siksi köysiratoihin pitää suhtautua myös suurella kunnioituksella ja tietää mitä tekee. Olen laskenut ja testannut kaiken huolellisesti ja moneen kertaan. Radan kummankin puolikkaan voimia monitoroidaan omilla voimamittareillaan. Koko rata on kaksinkertaistettu niin, ettei mikään kohta ole yhden osan varassa. Köydet ovat ainoastaan tähän käyttöön hankittua erikoisköyttä.

Voimamittarien lisäksi tarvitaan paljon muutakin kaunista ja kiiltävää tavaraa! Tapahtuma sopii parhaiten teknisesti orientoituneille osallistujille, mutta tehtäviä on myös muunlaisessa organisoinnissa kunnostautuville.

Alemman pään ankkuria rakentamassa

Ottakaa yhteyttä niin kerron lisää. Tervetuloa tiimiytymään!

Tuomas